Ali so lahko priučeni govorci angleškega jezika učinkoviti lektorji?

Kratek odgovor se glasi – da. Zanimivo pa je, da je o tem lažje prepričati rojene govorce angleškega jezika kot lastne rojake.

Da rojeni govorci nekega jezika vedno in nujno obvladajo ta jezik bolje od priučenih govorcev, je mit. Temu mitu so v primeru angleščine najbolj izpostavljeni učitelji, čeprav je na svetu kar 80 % učiteljev angleščine priučenih govorcev, ter seveda pisatelji. Številni rojeni govorci angleščine so svoje priučene kolege zato javno vzeli v bran; nekaj zanimivih misli si lahko preberete na sledečih blogih:

Preskočimo na lektorje, ki morajo biti v znanju jezika še korak pred pisci. Tudi mednarodni Svet znanstvenih urednikov (Council of Science Editors) se v svojem glasilu pridružuje mnenju, da lahko priučeni govorci angleškega jezika uspešno opravljajo delo urednikov oziroma lektorjev. Akademsko lektoriranje namreč daleč presega jezikovne popravke; akademski lektorji morajo biti pozorni tudi na logiko in strukturo znanstvenih publikacij, jasnost predstavitve podatkov ter ustreznost slikovnega gradiva in tabel. Priučeni govorci angleščine se morajo predvsem zavedati, h katerim jezikovnim napakam so sami nagnjeni, ter biti med lektoriranjem nanje še posebej pozorni.

Celoten članek si lahko preberete na spodnji povezavi:

Naj zaključim z mislijo Avstralca Stephena Keighrana, ki jo je objavil v prispevku na LinkedInu:

»It is all up to you, the English learner, as I have reported in the past through these articles, it is not the dog in the fight, it is the fight in the dog. How badly do you want to speak English and how much time are you prepared to spend on it? These are the questions that need to be paramount in your thinking.«

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.