Samoarhiviranje znanstvenih publikacij (reblog & posodobitev)

V zadnjih letih se je v znanosti razvilo več pobud k čim večji odprtosti znanstvenih publikacij oz. k čim bolj odprti znanosti v splošnem. Septembra 2018 je se je tej pobudi pridružil tudi konzorcij evropskih znanstvenih financerjev, kOAlicija S, z zahtevo, da morajo biti rezultati javno financiranih raziskav po 1. januarju 2020 biti prosto dostopni. kOAlicija S zaenkrat sicer predvideva zgolj zlati odprti dostop, vendar pa si mnoge interesne skupine – predvsem tiste, ki zastopajo raziskovalce na začetku kariere – prizadevajo, da bi kOAlicija S kot sprejemljivo alternativo sprejela tudi zeleni odprti dostop, tj. samoarhiviranje znanstvenih publikacij na osebnih spletnih straneh, institutcionalnih repozitorijih in platformah, kot sta ResearchGate in Academia.edu.

Vsa pravila za samoarhiviranje znanstvenih publikacij na enem mestu: SHERPA/RoMEO

Samoarhiviranje avtorskih tipkopisov mora slediti pravilom založnikov, saj nas drugače lahko doletijo obtožbe o spornih znanstvenih praksah ali celo umik samoarhiviranih publikacij. Pri iskanju založniških določil si lahko pomagamo s podatkovno bazo SHERPA/RoMEO, ki jo od leta 2006 vodi Center za raziskovalne komunikacije Univerze v Nottinghamu. SHERPA/RoMEO na enem mestu združuje podatke o založniških pravicah za 22.000 znanstvenih publikacij, ki jih izdaja 2566 založnikov iz 101 države. Enainosemdeset odstotkov evidentiranih založnikov podpira vsaj eno obliko samoarhiviranja.

SHERPA/RoMEO

SHERPA/RoMEO znanstvene publikacije glede na strogost založniških pravil deli v štiri kategorije, ki so za lažjo orientacijo označene z barvami:

  • zelena kategorija: samoarhiviramo lahko tako tipkopis pred recenzijo kot po recenziji, pri nekaterih pa tudi založniško (tiskano) različico;
  • modra kategorija: samoarhiviramo lahko zadnji tipkopis iz recenzijskega postopka, pri nekaterih pa tudi založniško različico;
  • rumena kategorija: samoarhiviramo lahko le prvi oddani tipkopis pred recenzijskim postopkom;
  • bela kategorija: samoarhiviranje ni dovoljeno.

SHERPA/RoMEO razločuje med tipkopisi (ang. pre-print, post-print) ter založniško oblikovanimi različicami publikacij v formatu PDF, katerih praviloma ni dovoljeno samoarhivirati. Založniki, ki omogočajo neposredno samoarhiviranje končnih različic brez plačila ali embarga, so navedeni na posebnem seznamu. Čeprav je baza SHERPA/RoMEO ažurna, je priporočljivo preveriti navedene podatke tudi na spletnih straneh založnikov.

Primer založniških pravil glede samoarhiviranja

Kot primer si poglejmo podatke za Geografski zbornik, ki ga izdaja Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU. Uvrščen je v »modro« kategorijo: samoarhiviramo lahko zadnjo različico iz recenzijskega postopka ali končni, založniško oblikovani PDF dokument. SHERPA/RoMEO nas tudi opomni, da moramo pri tem navesti vir dokumenta in založniške pravice.

Geografski zbornik

Dodatni nasveti za samoarhiviranje znanstvenih publikacij

Samoarhivirane znanstvene publikacije je koristno opremiti z metapodatki, saj bomo tako Googlu olajšali indeksiranje PDF datotek. Prav tako jih je koristno opremiti s primerno licenco Creative Commons, s katero uporabnikom našega dela podelimo toliko pravic za ponovno uporabo, kot jih sami želimo. Priporočata se licenci CC BY ali CC BY-ND.

Z upoštevanjem navodil o pravilnem samoarhiviranju znanstvenih publikacij jih lahko brez posledic objavimo na osebnih spletnih straneh, na spletnih straneh raziskovalnih skupin, v univerzitetnih repozitorijih ali celo na družabnih omrežjih. Tudi pri deljenju publikacij med posamezniki preko elektronske pošte ali na zasebno zahtevo preko sporočilnih kanalov znotraj družabnih omrežij smo na varnejši strani, če upoštevamo načela samoharhiviranja, saj je izmenjava založniških različic odprta za interpretacijo.

[Ta prispevek sem prvič objavila 28. 3. 2017 na Kvarkadabri. Zadnja sprememba: 5. 3. 2019]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.