Kateri program za preverjanje plagiatorstva izbrati?

Odločili ste se, da želite preveriti morebitno plagiatorstvo v svojem izdelku, pa naj bo to diplomsko oziroma magistrsko delo, doktorska disertacija, znanstveni članek ali spletna objava. Toda, kateremu programu za preverjanje plagiatorstva zaupati to nalogo, da bodo rezultati čim bolj skladni s tistimi, ki jih bodo dobili univerzitetni knjižničarji, znanstveni založniki ali avtorji spletnih vsebin? V trenutnih okoliščinah nimamo kaj dosti izbire, zato je odgovor pravzaprav zelo preprost.

Turnitin, zlati standard na področju preverjanja visokošolskega plagiatorstva

Program Turnitin razvija ameriško podjetje iParadigms, ki med drugim za znanstvene založnike razvija tudi programsko opremo za preverjanje plagiatorstva v znanstvenih člankih, iThenticate (več o tem v nadaljevanju). Turnitin je v prvi vrsti namenjen preverjanju plagiatorstva v seminarskih nalogah ter diplomskih, magistrskih in doktorskih delih v angleškem jeziku, vendar se je v zadnjih letih razvil v mednarodni zlati standard na tem področju.

Turnitin podpira preverjanje plagiatorstva v najmanj 30 svetovnih jezikih (zadnja informacija, ki mi jo je uspelo najti, je žal iz leta 2014), vključno s slovenščino. S tem je mišljena primerjava dokumentov, napisanih v istem jeziku. Poleg tega ponuja funkcijo Translated Matching, ki dokumente, napisane v nekaterih drugih svetovnih jezikih, primerja z angleškimi. Tudi ta funkcija podpira slovenski jezik.

Univerza v Ljubljani Turnitin za preverjanje plagiatorstva nekje od leta 2010 dalje, kar pomeni, da se mu vsaj ljubljanski študentje ne morejo izogniti. Poleg tega uporablja še lasten program, imenovan Detektor podobnih vsebin. Tudi Univerza v Mariboru uporablja lasten program za preverjanje plagiatorstva, razvit na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko.

O uporabniški izkušnji s Turnitinom si lahko preberete na blogu knjižničarja Mitje V. Iskrića iz CTK.

Do Turnitina lahko dostopate preko storitve Scribbr

Verjetno ste opazili, da v prejšnjem delu nisem omenila, kako lahko neposredno dostopate do Turnitina. Razlog je, da najbrž ne morete, razen če vam dostop omogočijo na univerzi. V tujini je to mogoče (npr. preko Moodla), kako pa je pri nas, mi ni znano. Predvidevam pa, da imajo do Turnitina dostop samo knjižnice, saj je to licenčni program, povezan z izjemno visokimi stroški zakupa, ki si jih lahko privoščijo samo institucije.

Vendar lahko do Turnitina proti plačilu dostopate preko partnerskega podjetja Scribbr. Scribbr je nizozemsko podjetje, ki ponuja lektoriranje, preverjanje plagiatorstva, samodejno ustvarjanje referenc v formatu APA in izobraževalne vsebine. Pri preverjanju plagiatorstva je Scribbr zgolj posrednik med Turnitinom in naročnikom, kar pomeni, da bi rezultati morali biti praktično enaki, kot bi jih dobili neposredno s Turnitinom. Storitev je ugodna in jo uporabljam tudi sama.

Vendar moram na tem mestu poudariti, da odpravljanje plagiatorstva ni mačji kašelj. Turnitin je sprogramiran zelo kakovostno in prepoznava običajnejše sopomenke ter določene stavčne strukture s sorodnim pomenom, zato samo menjava tu in tam kakšne besede ter obračanje stavkov ne bosta zalegla. Kako to izgleda, si lahko ogledate na Turnitinovi infografiki o celotnem spektru plagiatorstva. Edino, česar Turnitin resnično ne prepozna kot plagiat, so parafraze, ki pa so – seveda ob pravilnem navajanju virov – tako ali tako osnova dobrega akademskega pisanja.

iThenticate, Turnitinov veliki akademski brat

iThenticate je zelo podoben Turnitinu, saj si delita tehnološko zasnovo in baze podatkov. Od Turnitina pa se razlikuje v tem, da se ne osredotoča toliko na izdelke študentov, pač pa bolj na akademske in strokovne dokumente. Njegovi ciljni uporabniki so raziskovalci, javna uprava in podjetja, preverjanje plagiatorstva pa je tudi neprimerno dražje kot pri Scribbrju. Primerjavo med obema programoma si lahko ogledate tukaj.

Preverjanje plagiatorstva na spletu: Copyscape

V kolikor iščete program za preverjanje plagiatorstva v spletnih vsebinah, je zlati standard na tem področju Copyscape. Omogoča brezplačno preverjanje, kdo plagiarizira vaše vsebine, medtem ko je preverjanje, ali ste plagiatorstvo zagrešili vi, plačljivo. K sreči tudi ta storitev ni draga, ni pa pretirano relevantna za akademsko rabo. Poleg vprašanja intelektualne lastnine pa je pomembna tudi zato, ker spletne strani s podvojeno vsebino kaznuje Googlov algoritem Panda, tako da jim zbije položaj med iskalnimi zadetki. Zato ne podvajajte vsebin, niti na lastnih spletnih straneh.

Brezplačni programi za preverjanje plagiatorstva

Brezplačni programi za preverjanje plagiatorstva vznikajo in izginjajo vsakih nekaj let; pri tistih, ki na trgu obstanejo, pa se kakovost spreminja skozi čas, odvisno od napredka konkurence. V letu 2019 lahko omenimo sledeče:

Po mojem skromnem mnenju je za resno preverjanje plagiatorstva vseeno potreben eden od zgoraj naštetih plačljivih programov. Razen če se preprosto držite etičnih načel, pri čemer programov za preverjanje plagiatorstva pravzaprav ne potrebujete.

Kako se lahko izognete plagiatorstvu in samoplagiatorstvu, si lahko preberete v mojem prejšnjem prispevku.

[Nazadnje spremenjeno: 8. 3. 2019]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.